Ez a kis mozgás igen jól esett!

Autó helyett gyalogosan vagy bicajjal, lift helyett a lépcsőn – ha ezeket nem akarnánk megspórolni, akkor máris jóval többet mozognánk a jelenleginél. Főleg, ha ezekbe a gyerekeket is bevonnánk.

Jó indokok a mozgás mellett

Hogy miért kellene többet mozognunk? Mert örömet okoz! És azért is, mert sokkal egyszerűbb a mindennapokba integrálni a mozgást, mint mindig elbumlizni edzésre. Akik az átlagos napokon többet mozognak, azok spórolnak maguknak egy edzésnapot az amúgy is zsúfolt naptárban.

Egy pár javaslat

De hogy is csináljuk? A legjobb, ha játékosan. Ha megfigyeljük, az iskolaudvaron teljesen automatikusan mozognak a gyerekek, ellensúlyozandó a sok-sok ülést az órákon. Újabb és újabb játékokat találnak ki, ahol ugrálnak, futkároznak, egyszerűen csak azért, mert örömet okoz számukra. Ezt kell átültetni otthon is: találjunk ki apró egyensúlyozós, mozgós feladatokat, mondjuk, fogmosás, fésülködés, játék közben.

A szülő mint példakép

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mi sem motiválja jobban a gyereket, mint amikor maga a szülő jó példával jár elől. A gyerekek a szüleiket követik, tehát mutassuk meg nekik, hogy a mozgás mekkora örömet jelent. Apróságnak tűnik, de nem az: lift helyett gyalogoljanak fel, közben számolják a lépcsőfokokat, lépjenek kettesével, vagy éppen a szombati reggelihez ne kocsival, hanem biciklivel menjenek a pékségbe.

Persze, nem mindig engedhetjük meg az autó helyetti bicajozást vagy gyaloglást. Mégis, amikor lehetőségünk van, gondoljuk át: lehet, hogy két keréken kicsit hosszabb az út, de mennyi időt veszítünk el dugóban ácsorgással vagy parkolóhely után kutatva?

Összeállította:Kiss Nikolett
Forrás: www.kinderplussport.de

Legnépszerűbb cikk

11+1 variáció fogócskára