Elkényelmesedett generáció

Száz évvel ezelőtt automatikusan jóval többet mozgott egy iskolás gyerek, mint a mai társai. Elég, ha csak azt nézzük, hogy az iskolába vezető út átlagosan hússzor hosszabb volt mint ma. De nem volt tévé, számítógép és játtékkonzolok sem, amelyek jelentősen korlátozzák a gyerekek mozgását manapság. Pedig a sport és a mozgás roppant fontos szereppel bírnak a motorikus képességek, mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék fejlődésében.

A németországi Robert Koch Intézet felmérése alapján egy átlagos német általános iskolai diák napi kilenc órát tölt fekve, kilencet ülve, ötöt állva és mindössze egyet mozgással. Nagyban hozzájárul ehhez, hogy az idő szűke miatt a gyerekeket kocsival fuvarozzák oviba, iskolába, barátokhoz, és valljuk be, a tévézés, internetezés sem segíti elő a dolgot.

Minden bizonnyal nem sokkal térhet el a statisztika Magyarországon sem: bár 2012-ben felmenő rendszerben bevezették a mindennapos testnevelést, bőven van még tennivaló. A WHO felmérése alapján az európai gyermekek körében a 11 évesek között 27, a 13 évesek között mintegy 33% a túlsúlyos, Magyarországon 20 százalék körüli ez az arány.
A nem megfelelő táplálkozáson kívül a kedvezőtlen adatoknak a mozgáshiány az oka. A vizsgált 36 ország közül 23 esetén a 15 év feletti fiúk és lányok több mint 30%-a keveset mozog. Felnőttek körében a mozgáshiány 16-76% közötti számokat mutat, ahol a görögök és az észtek mozognak viszonylag a legtöbbet (16-17% a mozgáshiányosok aránya), a lista másik végén állnak a máltaiak és a szerbek (71-76%-os mozgáshiány).

Mint ahogy Frank Busemann egykori tízpróbázó, olimpiai ezüstérmes német sportoló fogalmazott: “mindig azt mondjuk, hogy a gyerekek csak a tévé előtt ülnek. Ez nagyrészt biztosan így is van, de ha az ember fogja a kezüket és kínál nekik sportos elfoglaltságot, akkor teljesen belelkesülnek”.
Így is van ez, hisz ne felejtsük el: a jó példa ragadós. Ha a gyerekek azt látják, hogy a szüleiknek is fontos az edzés, testmozgás, akkor nekik is természetes lesz!

Összeállította: Kiss Nikolett
Forrás: www.kinderplussport.de
www.egeszsegkalauz.hu

Legnépszerűbb cikk

11+1 variáció fogócskára