Edzés, nyelvlecke vagy zenesuli, avagy mennyit bírnak az iskolások?

Egyre több mindent és egyre hamarabb kell tudni a mai gyerekeknek felkészülve az élet állandó versenyhelyzeteire. De mit és mikor érdemes elkezdeni? Meddig terhelhetők a kicsi gyerekek?

Iskola után külön angol, kosáredzés, tánc és zongoraóra. A gyerek korán kel, későn ér haza, hiszen a szülők, vagy talán az egyre nagyobb igények kényszerítette világ egyre korábban és egyre nagyobb terheket rak a kicsik vállára. Mikor cselekszik jól a szülő: ha minél hamarabb belehelyezi a mókuskerékbe vagy ha hagyja játszani, mondván, nincs lekésve semmiről?

– Az egyik fő problémának azt látom, hogy az iskolák között is nagy a harc. Minden intézmény igyekszik magát minél jobban eladni, ki tud a legtöbbet kínálni gyereknek, szülőnek egyaránt – kezdte Molnár Márk. A gyakorló pedagógus elmondta: az első osztályt kezdő gyerekek szülei gyakran „elszállnak”, hogy az ő gyerekük majd tanul zenét, nyelvet és még sportol is, ezért van az, hogy az elsős gyerekek a legleterheltebbek, gyakran minden délutánjuk foglalt. Előfordul, hogy a kicsik szétesnek, már követni sem tudják, aznap milyen foglalkozásra kell menniük, ezért a pedagógusok gyakran külön táblázatot vezetnek, melyik gyereknek milyen különórája van adott nap.

– Meg is látszik a gyerekeken, decemberre elfáradnak, kibukik belőlük, hogy „ hadd ne menjek ma edzésre, zongorára, inkább maradnék a többiekkel a napköziben”. A lényeges dolgokra, játékra, pihenésre, a társakkal közösen eltöltött programokra nem marad idő. Egyébként ezt a szülők többsége be is látja, de sajnos lehet, hogy akkor már késő, mert a gyereknek elment a kedve az egésztől – fogalmazott a pedagógus. Molnár Márk szerint a szülőknek valóban nincs könnyű dolguk, hisz rengeteg lehetőség közül választhatnak, nagy a harc az iskolák, sportklubok, művészeti szakkörök között, ám ebben a korban még az is nagyon fontos, hogy egy vagy két foglalkozást kiválasztva inkább a kötelességtudatra neveljék a csemetéket.

– Volt olyan tanítványom, aki elkezdett úszni, aztán megtetszett neki a szinkronúszás, majd a vívás, a lovaglás, jelenleg pedig dzsúdózik. Természetes hogy több dolgot szeretnének kipróbálni, de fontos, hogy ha a gyerek választ valamit, akkor tartson ki, fejezze be, s legalább szeptembertől a tanév végéig egy dologra koncentráljon. S ha nem tetszik neki, hát váltson az új tanévben. De ehhez kell a szülői segítség, hogy legyenek következetesek, és értessék meg a gyerekekkel, hogy ki kell tartani, s hogy amit elkezdett, azt be is kell fejezni – mondta Molnár Márk. Fontos az is, ha a szülők bizonytalanok, akkor konzultáljanak a pedagógusokkal, hisz ők naponta több órát töltenek a gyerekekkel, jól látják a korlátaikat, lehetőségeiket, terhelhetőségüket. A szakember szerint a kicsiknél elengedhetetlen, hogy heti rendszerességgel sportoljanak, és az edzés mellé már csak egy foglalkozás ajánlott. A gyerekek ugyanis utálják, ha mindig be van osztva az idejük, gyakran csak arra vágynak, hogy hagyják őket békén – fogalmazott.
Kiss Nikolett

Legnépszerűbb cikk

11+1 variáció fogócskára