11+1 variáció fogócskára

Nő a beszédhibák száma, egyrészt azért is, mert katasztrofálisan keveset mozognak a gyerekek, ráadásul rosszul – hivatkozik a göttingeni egyetem kutatására Facebook bejegyzésében dr. Vekerdy Tamás. A mozgáshiány következtében bizonyos agyi pályák ugyanis sorvadtabban alakulnak ki, ami hat a beszédre. Az ismert pszichológus szerint a gyerekeknek nem tornázniuk kellene, hanem rohangászni egy nagy kertben, nagy udvaron, mászható fákon, billegő pallókon. A legegyszerűbb módja ennek a fogócska, amelyet számtalan módon tehetünk érdekessé, változatossá. Íme, variációk fogócskára.

1. EGYSZERŰ FOGÓCSKA
Egy-két fogó kergeti az áldozatokat, ha valakit elkapnak az lesz a fogó, vagy valami büntetőfeladatot kell teljesítenie.

2. MAJOMFOGÓ
A fogónak utánoznia kell az üldözött valamennyi mozdulatát.

3. TERPESZFOGÓ
 Az üldözött, ha terpeszben áll nem fogható meg. Kiváltás, ha valaki a terpeszen átbújik.

4. RAGADÓSFOGÓ
Akit elfognak, fogóvá válik, így párok alakulnak ki. A párok 4 főnél ketté válnak. A játék addig folyik, míg van szabad ember.

5. ELEFÁNTFOGÓ
A fogó az egyik kezével az orrát fogja, a másik kezét pedig átdugja a behajlított karján. Így alkot magának ormányt. Ezzel az ormánnyal igyekszik megfogni valakit a társai közül. Az elfogott játékos az új fogó, ekkor szintén ormányossá válik.

6. ÉRINTŐ FOGÓ
A fogó, ahol megérinti a társát, azt a testrészét folyamatosan fogva kell tovább futnia, s így kell elfognia egyik társát. Az újonnan elfogottnak, szintén a megérintett testrészét fogva kell futnia.

7. LÁNCFOGÓ
A fogó, akit megfog, kézfogással csatlakozik hozzá, láncot alkotnak. A lánc végein futó két játékos egy-egy szabad kezével foghatja csak meg a játékosokat, a láncban a kézfogást nem szabad elengedni,

8. SAPKÁS FOGÓ
Szalad a fogó, és a futójátékosok közül egynek a fejébe húzzuk a sapkát. A fogó csak azt a játékost foghatja meg, akinek a fejében éppen a sapka van. A menekülők a sapkát egymásnak adják, amit el kell fogadni, és azonnal fejükbe húzni.

9. SZÍNCÁPA
A kijelölt játéktér közepén vadászik a fogó. Amikor egy színt kiált a fogó, azoknak,  akiknek a ruházatán látható a kimondott szín, átszaladnak a túlsó vonal mögé. Eközben a fogó  igyekszik közülük valakit elkapni.

10. UTÁNOZD A FOGÓT!
A fogó ugrálhat, sétálhat, futhat, mászhat, s kedve szerint megszabhatja, hogy a játék milyen mozgásformában játszódjon. A játékosoknak mindig a fogó mozgását kell utánozni, ha ugrik, nekik is ugrani kell, ha szalad, nekik is szaladni kell, ha mászik, nekik is mászni kell.

11. MENEKÜLJ A HEGYRE!
Van egy fogó, mindenkinek, akit el akar fogni, menekülnie kell. Úgy tudnak a játékosok menekülni, ha egy másik társuk hátára ugranak.

+1 ÁRNYÉKFOGÓ
Egy játékos a fogó, aki úgy próbálja elkapni menekülő társait, hogy az árnyékukra lép. Ha sikerrel jár, az elkapott tanuló lesz a fogó.

Összeállította: Kiss Nikolett

Legnépszerűbb cikk

11+1 variáció fogócskára